MEDIA

Omwille van ons uniek en innovatief karakter, worden we vaak door de media/pers aangesproken.
We brengen u hiervan steeds op de hoogte zodat u zelf kan kiezen of uw kind in beeld wordt gebracht.

reva

Pieter Lagae en zijn vrouw Vanessa Wallecan omringd door personeelsleden van UZ Gent. - Foto Xavier Coppens

(01-09-2014) Dat Lauwe een warme en hechte gemeenschap heeft, is vrijdagavond en -nacht nog maar eens bewezen. Revarock op Lauweplaats, een festival waarvan de opbrengst naar het revalidatiecentrum van het UZ in Gent gaat, lokte zo maar eventjes 1.000 bezoekers. Pieter Lagae (32) en zijn vrouw Vanessa Wallecan (34) waren in de wolken. Zij organiseerden Revarock omdat het revalidatiecentrum hun jongste dochter Juliette (2) opnieuw een toekomst gaf. Juliette liep een schedelbreuk en ernstig hersenletsel op na een ongelukkige val op 8 september 2012, maar is er nu bijna weer bovenop. Het gezellige festival, met onder meer een knaloptreden van Green Onions, viel bij iedereen in de smaak. "De sfeer was ongelooflijk, er is veel gedanst en gedronken", vertelt Pieter Lagae. "De aanwezigen maakten onder meer 29 vaten bier, 90 flessen champagne en 60 flessen cava soldaat. Zo'n grote opkomst hadden we echt niet verwacht. We bedanken iedereen die er was en meehielp. Veel mensen vragen zich af of Revarock volgend jaar geen vervolg krijgt in de zomer. Misschien moeten we dat wel doen", aldus Pieter Lagae. De opbrengst voor het revalidatiecentrum wordt later bekendgemaakt, maar het staat nu al vast dat het een mooi bedrag wordt. Het centrum zal het geld gebruiken om een therapeutische tuin aan te leggen. (LPS)

Bron: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-menen/revarock-voltreffer-met-1-000-bezoekers-a2023155/

 

image001

studenten schenken 8000 euro(22-05-2014) In het kader van het vak 'Event Management' kregen 29 UGent-studenten sportmanagement maar liefst 8.000 euro bij elkaar. Het bedrag werd integraal geschonken aan het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent.

De studenten hadden als opdracht gekregen om in kleine groepjes een innovatief en duurzaam evenement  (Small Business Project) te organiseren ten voordele van het goede doel. Een kubb-tornooi, een lasershooting, een teambuildingsactiviteit of een 'meet en greet' met Belgische wintersportatleten. Creatief zijn ze wel, de studenten sportmanagement van de Universiteit Gent. Dat het peterschap bij BV’s als Marc Herremans, Jan Matthys en Tom Boudeweel lag, vertelt veel over de gedrevenheid waarmee ze hun evenementen organiseerden.

Het heeft hen bloed, zweet en tranen gekost, maar de 29 studenten zijn erin geslaagd 7 innovatieve en duurzame evenementen te organiseren. Deze evenementen vonden eind april en begin mei plaats in en rond het centrum van Gent. Het totaal opgehaalde bedrag werd gisteren officieel overhandigd in naam van de Universiteit Gent aan professor Guy Vanderstraeten, hoofd van de afdeling revalidatie in het UZ Gent en tevens decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent. Ook de Gentse schepen van Sport Resul Tapmaz was van de partij. Hij liet weten dat stad Gent het opgehaalde bedrag met meer dan 500 euro zal optrekken.

Organisator Maarten Van Eetvelde: 'Het geeft ons als studenten veel voldoening te zien hoe dankbaar het kinderrevalidatiecentrum is. Bij een rondleiding op de afdeling enkele maanden terug, waren we verrast hoe gelukkig de kinderen op de dienst zijn. Dat de warme aanpak van de verplegers hiertoe bedraagt, staat buiten kijf. We zijn dan ook meer dan verheugd ons steentje bij te kunnen dragen.'

Het Kinderrevalidatiecentrum is heel tevreden met de ontvangen cheque. Zij kunnen het geld goed gebruiken bij de aankoop van nieuwe fitnesstoestellen, die aangepast zijn aan kinderen met een motorische of cognitieve handicap.

Bron: http://www.ugent.be/nl/actueel/nieuws/8000-euro-kinderrevalidatie.htm

 

dolfijn nieuws

(22/10/2013) In het Boudewijn Seapark in Brugge revalideren kinderen die een zwaar ongeval hebben gehad door te oefenen met dolfijnen. De kinderen geven commando's aan de dieren, en eigenlijk zijn ze daardoor zelf oefeningen aan het doen, zonder erbij stil te staan. Zo kunnen ze dikwijls meer dan tijdens gewone oefeningen.

 

robot zora krc uz gent(26/09/2013) PROEFPROJECT (KINDER)REVALIDATIE

Binnen de afdeling (kinder)revalidatie van het UZ Gent wordt de robot ingezet om te tonen welke oefeningen een patiënt moet doen, met welk aantal herhalingen. ZORA is een kleine en zeer beweeglijke robot met een hoge aaibaarheidsfactor, hij geeft herhaalde en mondelinge instructies, ondersteund door muziek en geluid. Het is net díe combinatie die kinderen en jongeren (extra) stimuleert om te bewegen en te oefenen.

Een van de meest bepalende factoren voor de uitkomst van het motorische revalidatieproces is de intensiteit van de training. Kinderrevalidatie vereist meestal een voortdurende een-op-eenbegeleiding omwille van een gebrek aan aandacht, inzicht in het eigen revalidatieproces en de intrinsieke motivatie van het kind. Het aantal uren therapie per kind is bovendien beperkt omwille van financiële beperkingen in de zorgsector. ZORA kan in die situatie tegemoetkomen door kinderen te motiveren om meer en intensiever te oefenen, als aanvulling op het bestaande therapieplan. Een primaire controle van de uitvoering van de oefening is mogelijk via ingebouwde camera’s. Door die opnames te registreren, krijgen de therapeuten een logboek van de intensiteit van de training per patiënt. ZORA kan een (kinesi- of ergo)therapeut echter niet vervangen. De therapeut blijft diegene die de oefeningen aanleert en tussentijds controleert, in combinatie met het gebruik van ZORA.

De robot zal op termijn verbonden kunnen worden met een elektromyografie of EMG die het samentrekken van de spieren detecteert. Aan de hand hiervan kan ZORA bepalen of de oefeningen juist of fout worden uitgevoerd. Ook door markers op het lichaam van de patiënt aan te brengen, kan de robot de juistheid van de oefening bepalen. ZORA heeft bovendien een ingebouwde camera die de patiënten tijdens de revalidatieoefeningen filmt en monitort. Dat kan nuttig zijn voor later onderzoek of individuele bijschaving van de oefeningen.

 

zora krc uz gent(26/09/2014) Het UZ Gent heeft voor de komende twee jaar Zora in dienst genomen, een 57 centimeter grote programmeerbare humanoïde robot die 25 graden bewegingsvrijheid heeft en over allerlei sensoren beschikt. Voor het eerst ter wereld wordt een humanoïde robot ingezet voor (kinder)revalidatie en valdetectie bij epilepsiepatiënten en ouderen.

 

Met het tweejarig project willen het UZ Gent, de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UGent), de Christelijke Mutualiteit (CM) en de firma Qmbt/Qbis onderzoeken hoe een robot (aanvullend) ingezet kan worden binnen de gezondheidszorg.

"De beschikbaarheid van middelen en dus van personeel voor revalidatie is beperkt", verduidelijkt professor Hilde van Waelvelde (UGent). "Er is wetenschappelijke evidentie dat intensiteit van training een belangrijke factor is voor slagen. Zora zal toelaten met dezelfde inzet van personeel de intensiteit van de training te verhogen."

Saaie herhalingen
De beleefde en sympathieke robot Zora wordt wel enkel aanvullend ingezet. "De robot zal gebruikt worden om vooraf aangeleerde oefeningen correct uit te voeren, bijvoorbeeld om relatief saaie herhalingen uit te voeren. Zora zal instructies geven, aanmoedigen en tot op een bepaald niveau feedback geven." Een ingebouwde camera registreert de oefeningen.

Tijdens een demonstratie donderdagmiddag bleek dat de tot de verbeelding sprekende robot met hoge aaibaarheidsfactor meteen omarmd werd door kinderen. Zora liet de jonge revalidatiepatiëntjes allerlei kracht-, coördinatie- en uithoudingsoefeningen doen en beloonde hen met complimenten en muziek.

Daarnaast kan Zora geprogrammeerd worden om bij epilepsiepatiënten aanvallen te detecteren, in eerste instantie in een ziekenhuisomgeving.

In een latere fase wordt overwogen om Zora in de thuiszorg in te zetten.

zora-banner

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1712001/2013/09/26/UZ-Gent-zet-robot-in-voor-kinderrevalidatie.dhtml

 

snoezelruimte2Project ‘Zien Zoeken Zen’ leert patiënten opnieuw ontdekken en beleven

Gent, 12 september 2013 – In het Kinderrevalidatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Gent kunnen kinderen tussen 0 en 16 jaar met een niet-aangeboren hersenletsel* voortaan in een snoezelruimte revalideren aan de hand van zintuiglijke prikkels. Snoezelen of gecontroleerd multisensorieel stimuleren betekent dat kinderen in een sfeervolle omgeving selectief prikkels aangereikt krijgen om opnieuw waarnemingen te leren ontdekken en tot rust te komen.

Eenvoudige waarnemingen

Kinderen met een niet-aangeboren hersenletsel en plotse cognitieve of motorische beperkingen (d.w.z. in [sub]comateuze toestand) zijn uiterst alert voor eenvoudige zintuiglijke waarnemingen zoals de beleving van licht, geluid, geur, smaak en alles wat tastbaar is. In de acute revalidatie is het daarom cruciaal om in te spelen op die primaire waarnemingen, om de beschadigde hersenen opnieuw te activeren.

Het project in het UZ Gent kreeg de naam ‘Zien Zoeken Zen’. De kinderen leren weer ‘zoeken’ en ‘zien’. Deze specifieke patiënten kunnen bovendien heel onrustig worden, omdat ze situaties niet begrijpen of omdat ze overprikkeld raken. In de snoezelruimte worden zij rustig en ‘zen’ dankzij warmte, zachte vibratie van muziek onder een watermatras en ontspannende muziek.

Comfortabele omgeving

In de snoezelruimte vind je onder meer comfortabele lig- en zitplaatsen met kussens, lichtgevende materialen (sterrenhemel, lichtbal, dimlichten,…), bubbelunits, vloeistofprojectie op de muur, een watermatras met muziekinstallatie eronder om de trillingen te kunnen voelen, streelbare materialen en sensoren aan de muur die lichteffecten geven. De intensiteit van de prikkels moet zodanig zijn, dat het kind geprikkeld en uitgedaagd wordt om te ontdekken, maar niet overprikkeld geraakt. De kinderen kiezen zelf wat ze doen en ze bepalen zelf hun tempo. Beleving en exploratie staan centraal, geen prestatie.

Basis voor verder herstel

Zowel het actief stimuleren als het passief tot rust komen, vormen in het revalidatieproces bij kinderen met niet-aangeboren hersenletsels een belangrijke basis voor hun verder herstel. "Als wij als zorgverleners in de snoezelruimte toegang krijgen tot de comateuze leefwereld van het kind, ontstaat de eerste primitieve communicatie tussen kind en therapeut. Het isolement van het kind is doorbroken, vanaf dan kan de vooruitgang starten", zegt dr. Catharine Vander Linden, afdelingshoofd Revalidatie.

De inrichting van de snoezelruimte werd mede mogelijk dankzij de gewaardeerde (sponsor)bijdragen van Kiwanis Destelbergen, Kiwanis Gent International, SD Worx (Kortrijk) en de opbrengst van een groots benefietconcert door dhr. Staf Weyts

Go to top